I Dubai finns det massor av guld...

... och det kan vara svårt att veta var man hittar rätt butik, äkta guld och bästa service.

 

Kontakta oss, vi vet!

Jag vill veta mer om era guld- och diamanttjänster

 

Läs vad kunder sagt om vår vägledning inför köp av guld och diamanter

 

Guld

Guld är ett grundämne och tillhör gruppen ädelmetaller. Guldets latinska namn är Aurum som betyder morgonrodnad. Den kemiska betäckningen för guld är AU.

Det är en eftertraktad metall vilken under århundraden har använts som betalningsmedel, som värdebeständig tillgång och som material till smycken. Metallen finns som korn och klumpar i berggrunden. Under 1800-talet hittades mycket guld i USA och i Australien. Själv har jag varit i Norrland och vaskat guld utan större lycka. Guld är kompakt, mjukt, glänsande och den mest formbara och tåliga av alla kända metaller. Rent guld har en klar gul färg.

Eftersom guldet är så mjukt måste det alltid legeras (blandas) med andra metaller för att kunna bearbetas. Halten på guld anges i 24 karat (24 K), 18 karat , 14 karat och 8 karat. Ju lägre karat desto hårdare smycke.

Guldets färg
Det är inte möjligt att avgöra äktheten på färgen. Beroende på vilka metaller eller metallsammansättningar som guldet legerats med förekommer stora färgvariationer. En annan faktor som komplicerar bedömningen är att även oädla metaller kan blandas till legeringar som i välpolerat tillstånd har exakt samma färg som en guldlegering och är därmed omöjlig att skilja från äkta vara.

De mest använda färgtonerna är:

Vitguld är ingen grundmetall utan en legering av guld och andra metaller. Det krävs någon annan metall som påverkar legeringens färg så intensivt att guldets gula färg inte framträder, utan legeringen får en rent vit färg, vitguld. De bästa metallerna som legeringsmetaller i vitguld har visat sig vara nickel och palladium. Vitguld innehåller 75% guld, ca 2-13% palladium och resten är en blandning av silver, koppar, zink och övriga legeringsmetaller.

Rodinering av vitguld innebär att smycket behandlas i ett bad med rodium som genom en elektrolytisk process får ett ytskikt av rodium. Detta skikt gör ringen vitare än det rena vitguldets färg. Ett rodinerat smycke bör rodineras om med jämna mellanrum för att hållas vacker. Rodiumskiktet slits med tiden, är det ringar man använder varje dag och aldrig tar av sig, håller inte ytbehandlingen särskilt länge. De ringar man använder flitigt är nästan bättre att beställa orodinerade, t.ex. vigsel- och förlovningsringar. Genom att beställa en ring utan rodinering får man ringen i vitguldets färg, som är något gråare till tonen än den rodinerade. Örhängen och halssmycken slits betydligt mindre.

Rödguld är både den äldsta och mest välkända. Den röda färgen (rosé) uppnår man genom att legera guld med koppar. Rött guld har alltid varit populärt. I Norden föredrar vi de lite rödare nyanserna. I Sydeuropa är gulare guldlegeringar vanligt. Den dominerande guldlegeringen i Sverige är den s.k. roséfärgen, vilken består av 75 % guld (18K), 8-9 % silver och 16-17 % koppar.

Värdet på guld bestäms varje dag på de stora metallbörserna i London, Tokyo och New York och räknas i US dollar. Är du intresserad av dagens guldgris titta på www.guld-pris.se

 

Platina

Platina är ett grundämne och har den kemiska beteckningen Pt. Äkta Platina består av till 950 tusendelar av platina eller mer, resterande del består vanligen av koppar.

Platina är en mycket exklusiv metall och kostar flera gånger mer än exempelvis guld per gram. Vitt guld är utseendemässigt liknande men ett billigare alternativ till platina. Metallen är mycket ovanlig, det finns bara 2,5% så mycket platina som guld på vår jord. Den årliga brytningen av platina uppgår till 160 ton. Detta kan jämföras med den årliga brytningen av guld som uppgår till 1500 ton. Ädelmetallen bryts endast på ett fåtal ställen runt om i världen och Sydafrika är idag den ledande platinaleverantören.

Materialet har en mycket hög densitet (väger mycket), har en extremt hög smältpunkt och är mycket svårbearbetat. Dessa egenskaper gör platinan oöverträffad som smyckemetall, ringar varar livet ut nästan utan att slitas eller förlora sin lyster. En ring i platina blir betydligt tyngre att än en ring i vitguld, vilket förhöjer den lyxiga känslan. Platina är den förnämsta av alla ädelmetaller och den mest beständiga.

I Sverige tillhör platinasmycken sällsyntheterna, oftast är det exklusiva smycken som man väljer att tillverka i denna metall. Platina har kontrollstämplats sedan 1925.

www.lamastone.se

www.eurogold.se

 

 

 

Lär dig mer om diamanter

Lär dig mer om ädelstenar

 

 

 

 

 

 

 

Guldpriserna går upp och ner men i Dubai är diamanterna, guldet och arbetskostnaden alltid mycket billigare än i Sverige.